неділю, 22 травня 2022 р.

Рашизм - маніхейський некрофільний культ. Миколай Карпіцький - Оксана Горкуша. 19.05.2022


Розмова з українською поетесою, співробітницею відділення релігієзнавства Інституту філософії імені Григорія Сковороди НАН Украіни, вченим Оксаною Горкушою 19.05.2022.

Короткий конспект розмови, який вона зробила:

«Миколай Карпіцький - філософ, що ще з часу Чеченської війни намагається протистояти кремлівському левіафану у філософський спосіб. Емігрувавши в Україну після Революції Гідності він поставив собі завдання бути там, де кордон між людським та нелюдським, цивілізованим та звірячим, гуманістичним та некрофільним. Перебування на межі між такими антагоністичними моделями світоустрою/світорозуміння дає змогу філософу завжди мати адекватні критерії розрізнення добра/зла, любові/ненависті, життя/смерті як різновекторних аксіологічних настанов, що формують взаємовиключні онтологічні локуси. На переконання Миколая Карпіцького, рашизм - маніхейський некрофільний культ. Завдання українців з їхньою культурно-ментальною системою світорозуміння, в основі якої знаходиться цінність життя та любові, здолати цю нелюдську, спраглу до смерті та керовану ненавистю, кремлівську орду.

Філософ свідомо обрав місцем свого проживання Слов'янськ, що зараз інтенсивно обстрілюється рашистами, які вдерлись в Україну і намагаються загарбати якомога більше українських територій, винищуючи на своєму шляху усе, що має ознаки культури, цивілізованості, людяності. Винищуючи українців. Але це не нова поведінка рашистів. Так вони вже діяли в Чечні, Грузії, Сирії. Україна та українці постали перед необхідністю аби вижити - зберегти свої цінності та силою зупинити кремлівську наволоч.

Також згадали про Азовсталь. Кремлівські пропагандисти зараз будуть плюндрувати українських Героїів. Адже це і є їхня стратегія із підміни дійсності ними змонтованим симулякром - спаплюжити і перебрехати Подію, щоб знищити цінності, які надихають вільну особистість до творчої і гідної поведінки, зламати свідомість і перетворити на рабів мешканців території, яку вони загарбують».