суботу, 8 лютого 2020 р.

Міжнародне співробітництво з дослідження новітньої історії Донбасу


Кафедра історико-філософських дисциплін веде курс «Історія України» в Луганському національному аграрному університеті, і бесіди з очевидцями війни дають унікальний матеріал, який можна використовувати на заняттях. Для цього кафедра проводила польові дослідження в рамках міжнародного співробітництва в Слов'янську, Краматорську та Мар'їнці. 3 серпня 2019 року в Слов'янськ прибула міжнародна наукова група, в яку увійшов доктор наук, викладач кафедри історико-філософських дисциплін ЛНАУ Миколай Карпіцький, доктор наук, ад'юнкт Інституту журналістики та соціальної комунікації Вроцлавського університету Єнжей Моравецький, к. іст. н., науковий співробітник Інституту сходознавства НАН України Юлія Філь, PhD, викладач Варшавської школи фотографії та проєктної графіки Мачей Скавіньський. Розмовляли з біженцями, волонтерами, учасниками опору в період окупації, людьми, які пройшли полон або чиїх членів сім'ї розстріляли бойовики.

Про те, що пережили люди під час окупації, розповіла Наталія Брадарська. Її чоловіка, диякона церкви, і ще трьох християн бойовики забрали прямо у всіх на очах на виході з церкви після богослужіння і таємно розстріляли. Багато нового можна було дізнатися від волонтерів церкви «Добра Вість» Олександра Решетника і Геннадія Лисенка, які під час окупації вивозили біженців, через що потрапили в полон. Олександр Пальченко провів екскурсію місцями бойових дій навколо Слов'янська і як військовий професіонал пояснив хід бою за Слов'янськ. У той час вся його сім'я брала участь в русі опору загарбникам. Ризикуючи життям вони доставляли українським військовим їжу й одяг, який збирала їхня церква в Краматорську. Після звільнення Краматорська обидва його сини пішли на фронт, один був поранений і зараз служить пастором церкви, інший — вайшнав, продовжує службу в армії. У Мар'їнці наукова група відвідала християнський центр, який є однією з 32 місій церкви «Добра Вість» в прифронтовій зоні. Там спілкувалися як з членами місії, так і з простими жителями на вулиці, які розповідали про життя під обстрілами. У Мар'їнці познайомилися з пастором Юрієм Коротичем і його дружиною Світланою, які втекли з Донецька. Зараз вони також у Слов'янську, але регулярно приїжджають в Мар'їнку підтримати місцевих жителів.


9 серпня наукова група обговорила результати поїздки з колегами з Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди — керівником відділення релігієзнавства Анатолієм Колодним та завідувачкою відділу філософії та історії релігії Людмилою Филипович. У той же день учасники дослідження побували в гостях у видавництві «Дух і літера», яке перетворилося в культурно-просвітницький центр сучасної України.


Миколай Карпіцький, ст. викладач кафедри історико-філософських дисциплін ЛНАУ
















Джерело: https://lnau.in.ua/міжнародне-співробітництво-з-дослід/?lang=ua