суботу, 8 лютого 2020 р.

Семінар «Протестантська етика і дух українського волонтерства» у ЛНАУ

Цього року Луганський національний аграрний університет у Харкові (ЛНАУ) разом з усім світом відзначає 500-річчя Реформації – найважливішу історичну подію, яка визначила вигляд європейської цивілізації, і яка продовжує впливати на життя сучасної України. 26 травня 2017 р. доктор філософських наук, професор кафедри історико-філософських дисциплін Миколай Карпіцький провів семінар «Протестантська етика і дух українського волонтерства», в якому взяли участь студенти та викладачі всіх факультетів ЛНАУ.

Семінар «Протестантська етика і дух українського волонтерства» у Луганському національному аграрному університеті
Протестантська трудова етика сформувалася в результаті Реформації й сприяла економічному підйому навіть тих європейських країн, в яких протестанти були меншістю. У порівнянні з православними, протестантів в Україні небагато, і вони не могли чинити істотного впливу на розвиток країни ні в радянський період, ні в перші два десятиліття незалежності, однак в період боротьби з агресією 2014-2017 рр. саме протестантські церкви вийшли на перший план і опинилися в центрі волонтерського руху.

Багатьом протестантським пасторам довелося пройти тортури в підвалах сепаратистів. Особливо жорсткі репресії були в Слов'янську, де влітку 2014 року відразу після богослужіння схопили чотирьох п'ятидесятників церкви «Преображення Господнє» і згодом розстріляли. Однак після звільнення саме Слов'янськ перетворився на головний центр волонтерського служіння. Протестантська церква «Добра вість» в Слов'янську налагодила координацію волонтерських бригад в зоні АТО і відкрила в прифронтових містах власні місії.

Завдяки волонтерській роботі протестантів вдалося не тільки швидко відновити нормальне життя на звільнених територіях, а й змінити моральний клімат. Пастори церкви «Добра вість» ставили завдання не тільки допомагати людям, але й залучати їх до діяльності по допомозі іншим. У цьому вони бачили діяльну проповідь біблійної любові до ближнього.

Учасників семінару цікавили питання, що саме у світогляді протестантів спонукало їх зайняти активну громадянську позицію, яка дозволила настільки істотно вплинути на морально-психологічну ситуацію на Сході України. Відповідаючи на це питання, Миколай Карпіцький розповів, що протестант переконаний в тому, що він по вірі своїй вже зумовлений до спасіння, і тому повинен слідувати своєму покликанню у мирському житті, як того від нього хоче Бог. Відповідно, волонтерську роботу протестанти сприйняли як своє покликання і форму служіння Богу.

Учасники семінару відзначили, що досвід роботи протестантів з молоддю в зоні АТО дуже важливий для нашого університету. Адже Луганський національний аграрний університет – особливий, він не просто дає знання, але працює з молоддю із зони АТО, допомагає їй адаптуватися до нормального життя. В рамках цієї діяльності університет сподівається на співпрацю з протестантськими церквами на Сході України.


Доцент каф. історико-філософських дисциплін ЛНАУ, 
Олена Ігорівна Михайлюк

Джерело: http://lnau.in.ua/?p=4374